Dla naszych Gości
VILLA PROFIT
pl de en

Jacek Sawinda - szef kuchni Villa Hoff

Villa Hoff Wellness&SPA ma nowego Szefa Kuchni. Został nim Jacek Sawinda, wcześniej przez wiele lat związany z hotelami SPA w Polsce .

 

Wcześniej Sawinda przez niemal 15 lat związany był z hotelami SPA, pracując w cztero- oraz pięciogwiazdkowych hotelach. Swoją  karierę rozpoczął w  Hotelu Panorama w Szczecinie , pracował m.in. w hotelu Senator w Dźwirzynie, Havet Dźwirzyno czy Diva Kołobrzeg.
 

- Kuchnia jest dla mnie największą pasją, szczególnie kuchnia śródziemnomorska oraz staropolska - mówi Jacek Sawinda, szef kuchni Villa Hoff Wellness&SPA. - Kuchnia staropolska to niesamowita inspiracja, ale uwielbiam ją przekładać na nowy, bardziej nowoczesny styl, korzystając z innowacji, które pojawiają się na rynku gastronomicznym, a jak wiemy - jest ich wiele. Oprócz kuchni mają pasją jest sport, a w szczególności piłka nożna. Od najmłodszych lat jestem jej wiernym kibicem. Interesuje mnie również turystyką, a podróże i  zwiedzanie najróżniejszych zakątków świata pozwalają mi spojrzeć z dystansu na pojawiające się trudności zawodowe oraz złapać oddech i dać „siłę na dalszą walkę” - śmieje się Sawinda. - Podróże są również dla mnie inspiracją do tworzenia nowych potraw i smaków, poznawanie  i „ doświadczanie” miejscowej kuchni uważam za ogromną przyjemność oraz  wartość  dodaną w moich wyjazdach.


Swoje szlify zdobywał na początku w szkołach gastronomicznych w Kamieniu Pomorskim oraz Kołobrzegu, a następnie na szkoleniach i warsztatach m.in. z Kurtem Schellerem . Uczestniczył w warsztatach prowadzonych przez szefów, którzy zdobyli w swoich restauracjach gwiazdki gastronomicznego przewodnika Michelin m.in. Torsten Vildgaard z Kopenhagi, Sasu Laukkonen z Helsinek, a także Kris Basznianin również  z Kopenhagi. - To prawdziwa przyjemność i inspiracja - wspomina Sawinda.  - Przykładowo kuchnia francuska charakteryzuje się niebywałą dbałością o produkt, to kuchnia  pełna dań o wysublimowanym smaku jak żabie udka, confit z kaczki czy znany wszystkim crème brûlèe. Położenie Francji pozwala na korzystanie z wszelkich dóbr natury i produktów regionalnych, co czyni tę kuchnię tak smaczną i lubianą.     


Praca w Villa Hoff Wellness&SPA jest dla mnie nowym wyzwaniem w mojej długoletniej karierze - opowiada. - To doskonałe miejsce, doceniane przez Gości pod kątem obsługi oraz gastronomii. Moim celem jest usatysfakcjonowanie Gości serwowaną przeze mnie kuchnią.
Jacek Sawinda ma w planach m.in. stworzenie nowej karty menu a’la carte, wprowadzenie na bufety dań typowo Wellness dopasowując je do charakteru obiektu oraz  przygotowanie sezonowych przepisów dla gości.